Viimeksi julkaistu 24.6.2021 12.31

Kirjallinen kysymys KK 396/2021 vp 
Kari Tolvanen kok ym. 
 
Kirjallinen kysymys sähköpotkulautojen aiheuttamista tapaturmista

Eduskunnan puhemiehelle

Lämpö on hellinyt Suomea alkukesästä, mutta vaikutukset eivät ole pelkästään positiiviset. Helleviikonloppu ruuhkautti sairaalat ja esimerkiksi Tampereella ja Helsingissä raportoitiin juhannusta edeltävänä viikonloppuna ennätysmäärä yön aikana tapahtuneita tapaturmia. Yksi merkittävä tapaturmien aiheuttaja oli Helsingissä pyörällä tai sähköpotkulaudalla kaatuminen. 

Husin ylilääkärin Veli-Pekka Harjolan (Iltalehti 23.6.2021) mukaan tapaturmapotilaita on nähty ennätyksellisen paljon juuri yöaikaan ja näistä osa liittyy juuri sähköpotkulaudalla tai muulla kulkuvälineellä kaatumiseen. Monissa tapauksissa alkoholilla ja päihteillä on ollut osuutta asiaan. Tyypillisiä kaatumisesta seuraavia vammoja ovat murtumat ja haavat. 

Sähköpotkulaudoilla saa nyt ajaa ilman kypärää ja jopa päihtyneenä. Lisäksi sähköpotkulaudoilla ajetaan liikenteen seassa sekä jalankulkijoille tarkoitetuilla teillä, ja aivan liian suurilla nopeuksilla. Sähköpotkulaudan saa kuka tahansa käyttöönsä ladattuaan käyttöön tarkoitetun sovelluksen ja ohjeistus turvallisesta käytöstä on usein puutteellinen, kuten myös laajempi valistus liikenteen pelisäännöistä. Käytön jälkeen sähköpotkulaudan voi myös jättää paikkaan, joka vaarantaa muuta liikennettä.  

Edellä mainitut asiat vaarantavat sähköpotkulaudan käyttäjän lisäksi myös muun liikenteen turvallisuuden.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta sähköpotkulaudoista aiheutuneet tapaturmat saadaan ehkäistyä ja  
mitä hallitus aikoo tehdä, jotta sähköpotkulaudalla ajaminen on jatkossa turvallista, myös muulle liikenteelle? 
Helsingissä 23.6.2021 
Kari Tolvanen kok 
 
Mia Laiho kok 
 
Matias Marttinen kok 
 
Pauli Kiuru kok 
 
Pia Kauma kok 
 
Marko Kilpi kok 
 
Ville Kaunisto kok 
 
Jukka Kopra kok 
 
Anne-Mari Virolainen kok 
 
Wille Rydman kok 
 
Sari Sarkomaa kok 
 
Sinuhe Wallinheimo kok 
 
Heikki Autto kok 
 
Paula Risikko kok