(1) Eduskunnan työjärjestykseen ehdotetaan lisättäväksi säännökset valiokunnan mahdollisuudesta kokoontua kuulemaan asiantuntijoita puhemiesneuvoston hyväksymiä tietoteknisiä välineitä ja yhteyksiä käyttämällä (etäkuuleminen). Lisäksi työjärjestyksen säännöstä poissaolotiedon kirjaamisesta ehdotetaan muutettavaksi.
(2) Eduskunnan työjärjestystä on covid-19-viruksen aiheuttaman pandemian takia täydennetty 30.9.2021 asti voimassa olevilla säännöksillä etätyöstä poikkeuksellisissa oloissa. Työjärjestyksessä on väliaikaisesti voimassa olevat säännökset muun muassa valiokunnan etäkokouksesta. Eduskunta päätti 9.4.2021, että valiokuntatyöhön sovelletaan eduskunnan työjärjestyksen väliaikaisesti voimassa olevia säännöksiä valiokunnan etäkokouksesta 14 päivänä huhtikuuta 2021 ja 31 päivänä toukokuuta 2021 välisenä aikana (PNE 1/2021 vp, PeVM 7/2021 vp).
(3) Valiokunnat ovat lisäksi myös ennen poikkeussäännösten sovellettaviksi ottamista ja niiden soveltamisen jälkeen pitäneet epävirallisia kokouksia etäyhteyksiä käyttämällä. Näissä kokouksissa on kuultu asiantuntijoita ja käyty epävirallisia, alustaviksi luonnehdittavia keskusteluja. Päätökset on kuitenkin tehty ja viralliset keskustelut käyty valiokunnan kokoontuessa tavanomaiseen tapaan kokoukseensa.
(4) Perustuslakivaliokunta on arvioidessaan työjärjestyksen väliaikaista sääntelyä etäkokouksista todennut, että eduskunnan toiminnan määrämuotoisuuden vaatimus perustelee sääntelyn tarvetta. Perustuslain säännöksistä ei perustuslakivaliokunnan mukaan ole tehtävissä sellaista johtopäätöstä, että ne välttämättä edellyttäisivät edustajien fyysistä läsnäoloa esimerkiksi valiokunnissa, vaan olennaista on edustajien yhtäläinen mahdollisuus osallistua asian käsittelyyn (PeVM 23/2020 vp, s. 3)
(5) Nyt käsillä oleva ehdotus poikkeaa osin merkittävästikin työjärjestyksen väliaikaisesta sääntelystä. Sääntely ei yhtäältä kytkeydy eduskunnan toimintakyvyn turvaamiseen pandemiaoloissa eikä toisaalta koske lainkaan päätöksentekoa valiokuntien kokouksissa, vaan ainoastaan asiantuntijoiden kuulemista.
(6) Perustuslakivaliokunnan mukaan eduskunnan toimintamuodot eivät lähtökohtaisesti voi edes poikkeusoloissa perustua yksinomaan eduskuntaryhmien välisille sopimuksille tai epävirallisille käytännöille perustuslain, työjärjestyksen tai eduskunnan puhemiesneuvoston eduskunnan työjärjestyksen 6 §:n 1 momentin 10 kohdan ja 43 a §:n 5 momentin nojalla antamien valiokuntien yleisohjeiden asemesta (PeVM 23/2020 vp, s. 3). Siten on perusteltua, että etäkuulemisesta säädetään eduskunnan työjärjestyksessä.
(7) Perustuslakivaliokunta painottaa sitä puhemiesneuvoston ehdotuksessakin mainittua seikkaa, että vastaisuudessakin valiokunnat kuulevat asiantuntijoita yleensä lähikokouksissa. Etäkuulemista harkittaessa voisi ehdotuksen perustelujen mukaan ottaa huomioon esimerkiksi valiokunnan työtilanteen ja käsiteltävänä olevan asian laadun. Perustuslakivaliokunta korostaa asiantuntijakuulemisen perusteellisuuden ja vuorovaikutuksellisuuden merkitystä erityisesti oikeudellisesti monimutkaisiksi tai riidanalaisiksi arvioituja asioita käsiteltäessä (ks. myös PeVM 7/2021 vp, s. 2).
(8) Valiokunnan puheenjohtaja kutsuu eduskunnan työjärjestyksen 35 §:n 1 momentin perusteella valiokunnan kokoukseen. Päätösvalta etäkuulemisen järjestämisestä on siten osoitettu valiokunnan puheenjohtajalle. Perustuslakivaliokunnan mukaan valiokuntien etäkokouksia koskevan väliaikaisesti voimassa olevan sääntelyn valtiosääntöinen merkitys edellytti, että valiokunta käyttää viimekätistä päätösvaltaa etäkokouksen järjestämisestä (PeVM 23/2020 vp, s. 5). Ottaen huomioon, että nyt ehdotettavassa sääntelyssä kyse on asiantuntijakuulemisesta eikä asian muusta käsittelystä tai päätöksenteosta, nyt ehdotettava säännös ei ole valtiosääntöoikeudellisesti ongelmallinen.
(9) Käytännössä valiokunnat kokoontuvat oman kokoussuunnitelmansa ja edellisessä kokouksessa tekemänsä päätöksen mukaisesti. Kokousajankohdista voidaan valiokuntien yleisohjeiden mukaan valiokunnan kokouksissa tarpeen mukaan keskustella ja sopia. Samoin perustuslakivaliokunnan mielestä voidaan myös keskustella ja sopia etäkuulemisen järjestämisestä. Arvioitaessa etäkuulemisen järjestämistä puheenjohtajan tulee perustuslakivaliokunnan mielestä joka tapauksessa ottaa huomioon asian laatu ja valiokunnassa mahdollisesti käyty keskustelu kuulemisen järjestämistavasta.
(10) Etäkuulemisessa voidaan kuulla paitsi asiantuntijoita myös eduskunnan työjärjestyksen 37 §:n 2 momentissa tarkoitettuja henkilöitä. Perustuslakivaliokunnan mielestä tällaiselle sääntelylle ei sinänsä ole estettä. Valiokunta kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että 37 §:n 2 momentissa säädetään valiokunnan velvollisuudesta varata tilaisuus tulla kuulluksi. Tällä seikalla voi olla merkitystä arvioitaessa sopivinta tapaa järjestää kuuleminen valiokunnassa.
(11) Valiokunta puoltaa ehdotuksen hyväksymistä yksityiskohtaisissa perusteluissa esitetyin muutoksin.