Viimeksi julkaistu 28.10.2022 14.03

Pöytäkirjan asiakohta PTK 101/2022 vp Täysistunto Torstai 29.9.2022 klo 15.59—18.18

2.7. Suullinen kysymys saamelaiskäräjälaista (Jenni Pitko vihr)

Suullinen kysymysSKT 150/2022 vp
Suullinen kyselytunti
Puhemies Matti Vanhanen
:

Seuraava kysymys, edustaja Pitko. 

Keskustelu
16.50 
Jenni Pitko vihr :

Arvoisa puhemies! Tapasin tällä viikolla täällä eduskunnassa saamelaisnuoria. Nämä nuoret kokevat, että valtio on jättänyt heidät yksin. He ovat joutuneet odottamaan jopa koko elämänsä, että laki saamelaisten itsehallinnosta uudistetaan vastaamaan ja kunnioittamaan saamelaisten itsemääräämisoikeutta. He olivat hyvin huolissaan hallituksen lupaaman saamelaiskäräjälain tilanteesta. He kysyivät aiheellisesti, missä lakiesitys viipyy. 

Oikeusministeri totesi viime viikolla, että saamelaiskäräjälain osalta hallituksessa on hyvin suuria vaikeuksia löytää laista yhteisymmärrystä. Oikeusministeri kertoi itse olevansa valmis tuomaan jo valmiin esityksen eduskuntaan, mutta se ei ole hänen mukaansa mahdollista, jos kaikki hallituspuolueet eivät siihen sitoudu. Pääministerillä on kuitenkin mahdollisuus ratkaista tämä solmu. Niin kauan kuin lakia ei uudisteta, Suomi syyllistyy ihmisoikeusloukkaukseen joka päivä. 

Kysynkin pääministeriltä: mitä aiotte tehdä, jotta saamelaiskäräjälaki tuodaan viivyttelemättä eduskuntaan ja teidän johdollanne laitetaan vihdoin piste sille, että saamelaisten itsemääräämisoikeutta poljetaan? 

Puhemies Matti Vanhanen
:

Pääministeri Marin. 

16.51 
Pääministeri Sanna Marin 
(vastauspuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! Hallituksessa on viisi puoluetta, myös vihreät, ja hallitus neuvottelee kaikista niistä kysymyksistä, mitä se on tuomassa eduskuntaan. Ja kun yhteisymmärrys löydetään, lainsäädäntö voidaan tuoda ja täällä käsitellä. 

Kysymyksen käsittely päättyi.