Pöytäkirjan asiakohta
PTK
155
2018 vp
Täysistunto
Torstai 7.2.2019 klo 16.01—20.03
2.6
Suullinen kysymys sosiaaliturvan uudistamisesta (Peter Östman kd)
Suullinen kysymys
SKT 256/2018 vp
Suullinen kyselytunti
Toinen varapuhemies Tuula Haatainen
Seuraava kysymys, kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä, edustaja Östman. 
Keskustelu
16.56
Peter
Östman
kd
Rouva puhemies! Ensi vaalikauden yksi keskeisimmistä uudistushankkeista on sosiaaliturvan uudistaminen. Monet puolueet ovat tuoneet esille omia mallejaan. Tänään keskusta julkaisi oman mallinsa, jota kutsutaan kannustavaksi perustuloksi — perustulo. Monet toimialat, muun muassa telakkateollisuus, ovat jo pidemmän aikaa ilmoittaneet työvoimapulasta, ja meillä on paljon työttömiä aloilla, joilla on samaan aikaan työvoimapula. Jokin tässä yhtälössä mättää. Meidän on saatava nuoret työttömät töihin. Muun muassa tästä syystä kristillisdemokraatit toivat oman kannustavan perusturvamallinsa — siis ei perustulo- vaan perusturvamallinsa — jo syksyllä 2015. Sen jälkeen tätä meidän malliamme ovat erityisesti hallituspuolueet kopioineet enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Kysyn: eikö hallituksen kannattaisi nyt ottaa [Puhemies koputtaa] KD:n harkittu malli uudistuksen pohjaksi ja aloittaa työ jo tällä kaudella? 
16.57
Sosiaali- ja terveysministeri
Pirkko
Mattila
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Valtioneuvoston kanslia on johtanut niin sanottua Toimi-hanketta, jolla on kerätty tietoa tulevaisuuden sosiaaliturvamallia varten, ja tämä työ on vielä kesken. 
Minusta on hienoa, että puolueet tuovat omia mallejaan keskustelupöytään mukaan, mutta kyllä tämä aivan selkeästi on tulevan hallituksen hanke — tai onko se parlamentaarisen komitean hanke, mene ja tiedä — mutta, edustaja Östman, olette tervetullut huomenna perustulokokeilun julkaisutilaisuuteen, joka on siis huomenna alkaen kello 8.30. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Viimeksi julkaistu 27.3.2019 16.21