1
Lagförslag
2 §. Undantag från tillämpningsområdet. Det föreslås att paragrafen ändras så att det till 1 mom. fogas en ny 10 a-punkt, i vilken det hänvisas till kommunernas i 14 kap. 3 a § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002) avsedda finansieringsandel. För tydlighetens skull är det nödvändigt att i paragrafen ta in en bestämmelse om att statsandel inte beviljas för kostnader som beror på kommunernas finansieringsandel, som nämns ovan.
35 §. Beaktande av ändringar av beskattningsgrunder i statsandelen. Det föreslås att paragrafen ändras så att statsandelen till kommunerna ökas med 23,93 euro per invånare i enlighet med den minskning av skatteinkomsterna som följer av ändringarna av beskattningsgrunderna med 131 miljoner euro netto vid beskattningen för 2018.
36 §. Tidsbegränsade minskningar och ökningar av statsandelen till kommunerna. I paragrafens 1 mom. föreskrivs om det belopp som motsvarar indexhöjningen och som under 2016–2019 dras av från statsandelen. Det föreslås att momentet ändras så att det belopp som motsvarar indexhöjningen är 7,72 euro per invånare 2018.
I paragrafens 2 mom. föreskrivs om det avdrag från statsandelen som verkställigheten av konkurrenskraftsavtalet medför. Det föreslås att momentet ändras så att avdraget från statsandelen för basservice är 85,47 euro per invånare 2018.
I paragrafens 3 mom. föreskrivs om avdraget från statsandelen på grund av minskningen av utgifterna för pensionsstödet till långtidsarbetslösa. Det föreslås att momentet ändras så att avdraget från statsandelen för basservice är 4,40 euro per invånare 2018.
I paragrafens 4 mom. föreskrivs om det avdrag från statsandelen som görs för finansiering av systemet för antagning av studerande. Det föreslås att momentet ändras så att avdraget från statsandelen för basservice är 0,28 euro per invånare 2018.
I paragrafens 5 mom. föreskrivs om det avdrag som görs för finansiering av sjukvårdshelikopter- och läkarhelikopterverksamhet. År 2018 föreslås avdraget vara 4,10 euro per invånare.
I paragrafens 6 mom. föreslås bestämmelser om det avdrag som görs för finansieringen av det elektroniska systemet för hantering av elev-, studerande- och examensuppgifter vid Utbildningsstyrelsen. År 2018 föreslås avdraget från statsandelen för basservice vara 0,03 euro per invånare.
55 §. Statsandelsprocent och kommunens självfinansieringsandel. Det föreslås att paragrafens 1 mom. ändras så att är kommunernas statsandelsprocent är 25,34 procent och kommunernas självfinansieringsandel är 74,66 procent 2018. Jämfört med 2017 stiger statsandelsprocenten med 0,11 procentenheter.
Vid fördelningen av statsandelsprocenten och kommunens självfinansieringsandel beaktas som tillägg 0,09 procentenheter i anknytning till kompenseringen av sänkta avgifter för småbarnspedagogiken med 25 miljoner euro samt 0,03 procentenheter i anknytning till fullgörandet av nya och mer omfattande åligganden så att statsandelsprocenten är 100. I ändringen har som avdrag beaktats 0,01 procentenheter i anknytning till minskningen av kommunernas förvaltningsutgifter, eftersom utbetalningen och beräkningen av det grundläggande utkomststödet har överförts till Folkpensionsanstalten.
59 §. Driftskostnader som ska beaktas när kostnadsfördelningen justeras. Det föreslås att paragrafen ändras så att det till 2 mom. fogas en ny 7 a-punkt, i vilken det hänvisas till kommunernas i 14 kap. 3 a § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa avsedda finansieringsandel. För tydlighetens skull är det nödvändigt att i paragrafen ta in en bestämmelse om att kostnader som beror på kommunernas finansieringsandel, som nämns ovan, inte beaktas vid justering av kostnadsfördelningen.
3
Förhållande till grundlagen samt lagstiftningsordning
I propositionen föreslås det att statsandelsprocenten för kommunal basservice ska höjas med 0,11 procentenheter. Kommunernas statsandelar minskar dock med cirka 140 miljoner euro. Av minskningen beror 177 miljoner euro på en justering av kostnadsfördelningen mellan staten och kommunerna.
Avdraget i euro från statsandelen för kommunal basservice genomförs i huvudsak kostnadsneutralt ur kommunalekonomins synvinkel. Avdraget innebär inte att kommunerna särbehandlas så att det äventyrar iakttagandet av finansieringsprincipen. Propositionen har konsekvenser för kommunalekonomin, men den äventyrar dock inte kommunens i 121 § i grundlagen skyddade beskattningsrätt och rätt att bestämma om sin egen ekonomi.
Med stöd av vad som anförts ovan anser regeringen att lagförslaget kan behandlas i vanlig lagstiftningsordning.