4.1
De viktigaste förslagen
I denna proposition föreslås det att giltighetstiden för den temporära bestämmelsen om ersättning för vaccinering med ett vaccin som används för att skydda mot sjukdomen covid-19 ska förlängas. Bestämmelsen förblir oförändrad till sitt innehåll, endast ikraftträdandebestämmelsen ändras.
Ersättningstaxan är 16 euro liksom i den gällande lagen. Kostnaderna för ersättning för vaccinering ska i sin helhet finansieras av statens medel. Utnyttjandet av den ersättning på 16 euro för vaccineringen som betalas i form av sjukvårdsersättning ska för arbetsgivaren vara ett alternativ till ersättningarna för företagshälsovård på samma sätt som för närvarande.
Eftersom det föreslås att ett vaccin som skyddar mot sjukdomen covid-19 ska omfattas av sjukvårdsersättningarna, ska också kostnaderna för resor till vaccinationsplatsen ersättas som sådana kostnader för sjukvårdsförsäkringen som ska ersättas enligt sjukförsäkringslagen. Dessutom förlängs giltigheten av den temporära bestämmelsen om direktersättningsförfarandet, enligt vilken ersättning för coronavaccinering eller coronatestning kan betalas till serviceproducenten på basis av serviceproducentens redovisning i enlighet med vad som avtalas särskilt, samt av de bestämmelser i vilka det föreskrivs om finansiering av coronavaccinering och betalning av statens andel. Avsikten är att staten även i fortsättningen helt ska finansiera coronavaccineringen, och staten ska i oktober betala förskott till Folkpensionsanstalten på finansieringen av vaccinationsersättningen.
Enligt vad som föreslås i propositionen ska PCR- och antigenundersökningar för konstaterande av smitta av covid-19 ersättas från sjukvårdsförsäkringen. Andra undersökningar för konstaterande av smitta av covid-19 (antikroppstest) ska inte ersättas. Det föreslås att det i sjukförsäkringslagen tas in bestämmelser om ersättningstaxorna för undersökningarna så att ersättningstaxan för PCR-undersökningar är 100 euro och för antigenundersökningar 36 euro.
Det föreslås att bestämmelserna ska gälla till och med den 30 juni 2023, eftersom utvecklingen av covid-19-epidemin och behovet av testning eller påfyllnadsdoser av vaccin inte kan förutspås exakt.
4.2
De huvudsakliga konsekvenserna
Konsekvenser för den offentliga ekonomin
Beloppet av de sjukvårdsersättningar som betalas hänger samman med utvecklingen av epidemiläget och med riktlinjerna och rekommendationerna för testning och vaccination, så det är svårt att uppskatta kostnaderna på förhand. Med beaktande av vaccinationstäckningen, de gällande rekommendationerna om vaccinationer samt de riktlinjer som ministerarbetsgruppen för samordning av coronaåtgärder fastställt om att erbjuda påfyllnadsdoser av vaccin kan det bedömas att behovet av vaccinationer som ersätts från sjukvårdsförsäkringen koncentreras till slutet av 2022 och början av 2023. Det bedöms att i genomsnitt högst 9 600 vaccineringar ersätts varje månad, vilket innebär en kostnadseffekt på högst 1 miljon euro. Vaccinationer för att förhindra smitta av covid-19 finansieras helt och hållet med statens andel.
Av samma orsaker är det svårt att uppskatta antalet undersökningar för konstaterande av covid-19. Antalet tester påverkas både av epidemiläget och av de rekommenderade målgrupperna för testningen. Av de tester som ersätts ur sjukvårdsförsäkringen utfördes under perioden juni–september 2022 månatligen i genomsnitt cirka 26 000 PCR-tester och cirka 1 000 antigentester. År 2022 har det också gjorts covid-19-tester för att få dagpenning vid smittsam sjukdom på det sätt som föreskrivs i 8 kap. 1 a § 4 mom. i sjukförsäkringslagen. Bestämmelsen upphör att gälla den 31 december 2022, vilket bedöms påverka antalet tester så att de minskar till en tredjedel jämfört med nuläget. Utifrån detta uppskattas ersättningarnas kostnadseffekt vara cirka 5,4 miljoner euro, av vilket statens andel är 3,6 miljoner euro.
Beloppet av de reseersättningar som betalas för resor som görs för vaccinationer uppskattades i början av 2021 och då uppskattades totalkostnaderna för reseersättningarna uppgå till cirka 2,2 miljoner euro per år. Eftersom det inte finns statistik över dessa reseersättningar, uppskattas det att det till följd av förslaget betalas reseersättningar till ett belopp av cirka 1 miljon euro, av vilket statens andel är 0,7 miljoner euro.
De försäkrades finansieringsandel av kostnaderna är 2,1 miljoner euro, så förslagets konsekvenser för sjukvårdspremien är ringa.
Konsekvenser för medborgarna
Förslaget ökar de sjukförsäkrades möjligheter att i stället för den offentliga hälso- och sjukvården välja en privat producent av hälso- och sjukvårdstjänster för att få sina symtom på sjukdomen covid-19 undersökta och ökar därmed tillgängligheten till covid-19-testning och vacciner. Trots ersättningen ska den försäkrade betala självriskandelen för en undersökning som gjorts hos en privat serviceproducent, medan en undersökning inom den offentliga hälso- och sjukvården är avgiftsfri för kunden. Eftersom undersökning för konstaterande av covid-19 endast rekommenderas för vissa riskgrupper, ingen spårning av sjukdomen längre utförs och karantän utfärdas endast i undantagsfall, kan det antas att inte särskilt många söker sig till undersökningar inom den privata hälso- och sjukvården. Det finns också ett stort utbud av så kallade självtest. Tröskeln för att söka sig till undersökningar på den privata sidan kan vara lägre för dem som har en försäkring som ersätter sjukvårdskostnader.
De arbetstagare som erbjuds covid-19-undersökning inom ramen för företagshälsovårdstjänsterna kan lättare än andra försäkrade söka sig till undersökningar inom den privata hälso- och sjukvården. Det bör också noteras att undersökningen inte är en förutsättning till exempel för sjukledighet för personer med symtom, så det är svårt att bedöma hur många som söker sig till undersökningen — i synnerhet om symtomen är lindriga och snabbt övergående. Om epidemiläget eventuellt förvärras eller om det sker ändringar i testningsstrategin kan det i framtiden påverka antalet personer som anlitar privat hälso- och sjukvård.
Att vaccinering mot covid-19 ingår i företagshälsovårdens tjänster kan göra det lättare för anställda att låta vaccinera sig och öka antalet vaccinerade. Det kan emellertid antas att en stor del av de anställda som över huvud taget tar extra vaccindoser redan har fått dem — antingen inom den offentliga hälso- och sjukvården eller inom företagshälsovården. Det är dock möjligt att de riktlinjer som ministerarbetsgruppen för samordning av coronaåtgärder fastställt om att erbjuda påfyllnadsdoser av vaccin kan inverka på utbudet och tagandet av vaccinationer inom företagshälsovården.
Dessutom ska även i fortsättningen de resor som görs för vaccinationer med ett vaccin mot covid-19 ersättas, vilket innebär att de resor som görs för vaccinationer inom både den offentliga och den privata hälso- och sjukvården ska ersättas från sjukförsäkringens reseersättningar. Detta ökar de försäkrades möjligheter till vaccinering oberoende av var vaccineringen ges.
Konsekvenser för arbetsgivarna
Arbetsgivaren kan, om arbetsgivaren så önskar och genom avtal med en serviceproducent inom företagshälsovården, som en del av företagshälsovården ordna undersökningar för konstaterande av smitta av covid-19. Då kan ersättning för undersökningarna sökas som en del av de ersättningar för företagshälsovård som betalas till arbetsgivaren (ersättningsklass II). Alternativt kan ersättning sökas från sjukvårdsförsäkringen. Beroende på beloppet av de övriga kostnader för företagshälsovården som ersätts kan det ur arbetsgivarens synvinkel vara mer lönsamt att ersätta undersökningar från sjukvårdsförsäkringen. Då räcker maximibeloppet för företagshälsovårdsersättningar bättre till annan företagshälsovårdsverksamhet. Eftersom sjukförsäkringslagens temporära bestämmelse om dagpenning vid smittsam sjukdom upphör att gälla den 31 december 2022 är det oklart i vilken mån arbetsgivarna i fortsättningen anser det vara befogat att erbjuda undersökningar inom företagshälsovården.
Om en privat serviceproducent inom företagshälsovården har avtalat med välfärdsområdet om vaccinering mot covid-19, kan arbetsgivaren erbjuda sina anställda vaccinering som en del av företagshälsovårdstjänsterna. På motsvarande sätt som i fråga om undersökningar kan även ersättning för vaccinering sökas antingen som en del av kostnaderna för företagshälsovård (ersättningsklass I) eller från sjukvårdsförsäkringen. I princip kan ersättningen för vaccinering öka arbetsgivarnas vilja att erbjuda vacciner inom den företagshälsovård som de ordnar och på detta sätt förebygga eventuellt insjuknande och eventuell sjukfrånvaro bland de anställda. Det bör dock noteras att den ersättning för vaccinering som föreskrivs i sjukförsäkringslagen inte berättigar privata tjänsteproducenter att få vacciner, om det inte avtalas om saken med välfärdsområdet. Dessutom ska också privata tjänsteproducenter iaktta de nationella vaccinationsrekommendationerna om vilka persongrupper som omfattas av vaccinering.
Konsekvenser för den offentliga hälso- och sjukvården
För att påverka kommunernas beredskap att anlita företagshälsovård vid genomförandet av vaccineringar mot covid-19 räcker det inte enbart med att i sjukförsäkringslagen föreskriva om en ersättningstaxa för vaccineringarna. Om kommunen vill anlita företagshälsovård, ska kommunen avtala om detta med arbetsgivaren och företagshälsovården. Samtidigt ska det avtalas om huruvida kommunen betalar för vaccineringarna till företagshälsovården eller om arbetsgivaren står för kostnaderna för vaccineringarna, varvid Folkpensionsanstalten kan ersätta kostnaderna antingen som en del av kostnaderna för företagshälsovård eller som sjukvårdsersättningar.
Den testning för och vaccinering mot covid-19 som genomförs av tjänsteproducenter inom den privata hälso- och sjukvården frigör personalen inom välfärdsområdena, som har organiseringsansvar för hälso- och sjukvården, för andra uppgifter. Att testning och vaccination ersätts från sjukvårdsförsäkringen är inte i sig avgörande för i vilken utsträckning privata tjänsteproducenter tillhandahåller tjänster och i vilken utsträckning de försäkrade använder dessa tjänster.
Vården av covid-19-patienter sker i regel inom den offentliga hälso- och sjukvården när de insjuknade har sådana symtom att de inte kan vårdas i hemmet. Tack vare sjukvårdsersättningarna kan tillgången till testning och vaccinering förbättras. Detta kan främja en tidig diagnostisering av riskgrupperna. Vaccineringen minskar antalet fall av allvarlig covid-19 och därmed också belastningen på den offentliga hälso- och sjukvården i samband med behandlingen av covid-19 och tryggar hälso- och sjukvårdens bärkraft.
Konsekvenser för myndigheterna
Verkställigheten av ersättningarna för undersökningar för konstaterande av covid-19 och ersättningarna för vaccinering mot covid-19 kan även i fortsättningen skötas i enlighet med Folkpensionsanstaltens vedertagna praxis. Folkpensionsanstaltens system möjliggör även i fortsättningen ersättning för undersökningar och vaccineringar, även om de besparingar som föreslås i ersättningarna för vård och undersökningar inom den privata sjukvården genomförs.
Förslaget ökar också Folkpensionsanstaltens omkostnader med cirka 0,5 miljoner euro, som dock finansieras med omkostnadsöverskott från tidigare år. Även bedömningen av omkostnaderna försvåras av ovannämnda utmaningar som hänför sig till uppskattningen av ersättningar och kostnadsbelopp.