Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av ikraftträdandebestämmelsen i en lag om temporär ändring av 11 kap. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (RP 11/2021 rd): Ärendet har remitterats till arbetslivs- och jämställdhetsutskottet för betänkande.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
Regeringen föreslår en ändring i en lag om temporär ändring av 11 kap. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Det föreslås att giltighetstiden för de temporära bestämmelserna om företagares rätt till arbetsmarknadsstöd ska förlängas till och med den 30 juni 2021, eftersom covid-19-pandemin ännu pågår.
Propositionen hänför sig till den första tilläggsbudgetpropositionen för 2021 och avses bli behandlad i samband med den.
Lagen avses träda i kraft den 1 april 2021.
En temporär ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002) trädde i kraft den 8 april 2020. Ändringen gällde företagares rätt till arbetsmarknadsstöd. Giltighetstiden för den temporära ändringen har tidigare förlängts till den 1 juli 2020 och den 1 januari 2021. Den gällande temporära ändringen gäller till och med den 31 mars 2021. Eftersom covid-19-pandemin väntas fortsätta föreslås det att giltighetstiden för den temporära ändringen förlängs till och med den 30 juni 2021.
Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet anser att propositionen behövs och fyller sitt syfte. Utskottet tillstyrker lagförslaget utan ändringar. Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet påpekar dock att man för att bestämmelserna ska vara förutsägbara och begripliga i fortsättningen även i fråga om temporära ändringar bör undvika att de införs för mycket korta perioder åt gången. Om man ändå blir tvungen att göra det, ska fortsatta beslut fattas och information om dem ges i tillräckligt god tid.
Arbetslivs- och jämställdhetsutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var
Enligt propositionen ska giltighetstiden för de temporära bestämmelserna om företagares rätt till arbetsmarknadsstöd förlängas till och med den 30 juni 2021, eftersom covid-19-pandemin ännu pågår. Syftet med den temporära bestämmelsen om ändring av utkomstskyddet för arbetslösa är att underlätta företagarnas svåra ekonomiska villkor under coronakrisen.
Det ser ut som om coronaläget hela tiden bara blev värre. Den ekonomiska osäkerheten är fortfarande stor. Förändringar i människors konsumtionsbeteende har ställvis lett till svåra situationer för företagare. Också regeringens rekommendationer om restriktioner för näringsverksamhet försvårar läget ytterligare.
Den 1 mars 2021 utlyste statsrådet i samverkan med republikens president undantagsförhållanden i landet. Det indikerar att coronaläget håller på att förvärras. Det torde alltså vara sannolikt att regeringen också i fråga om denna proposition eventuellt kommer att föreslå en förlängning av giltighetstiden när sommaren närmar sig.
Eftersom det inte råder visshet om krisens varaktighet är det motiverat att giltighetstiden för de temporära bestämmelserna om utkomstskydd för företagare förlängs till årets slut. Således är det motiverat att lagens giltighetstid är längre än vad regeringen har stannat för i sin proposition.
Även om det är möjligt att antalet företagare som får arbetsmarknadsstöd minskar, måste man dock beakta den osäkra situation som pandemin orsakar och som försvårar företagarnas verksamhetsförutsättningar. Dessutom medför nya och kraftigare restriktioner i fråga om näringsfriheten betydande olägenheter för olika branscher.
Vi föreslår