ANSLAG
Huvudtitel 23
STATSRÅDETS KANSLI
10. Ägarstyrningen
88. Aktieförvärv (reservationsanslag 3 år)
Regeringen föreslår att statens ägarandel i Neste Abp och Vapo Oy minskas från nuvarande 50,1 procent så att ägarandelen i båda bolagen är minst 33,4 procent av den rösträtt som samtliga aktier medför.
Hittills har statligt innehav i nio företag till ett värde av cirka 2,4 miljarder euro överförts till statens utvecklingsbolag Vake Oy. Neste är den klart mest värdefulla tillgång som överförts till Vake. Om staten säljer Nesteaktier omfattande hela det parti på 16,7 procent som den nu söker godkännande för, skulle inkomsterna uppgå till drygt 1,5 miljarder euro. Den aktieandelen gav i fjol staten över 55 miljoner euro i aktieutdelning.
Enligt regeringen kan staten utifrån en ägarandel på drygt en tredjedel ”trygga sin ställning i alla betydande beslut som gäller aktiebolagen”. Enligt vår uppfattning är en tredjedel av röstetalet dock alltför litet för att trygga de strategiska intressena.
Försäljningen av aktier i Neste och Vapo visar vad Sipiläs tal om att balansräkningen ska sättas i arbete betyder i praktiken. Lönsamma och strategiskt viktiga innehav säljs, så att statsrådet kan genomföra sina favoritprojekt utanför den av skattenedskärningar försvagade budgeten och utan demokratisk kontroll över budgetmedlen. Några strategiska eller andra motiverade skäl för försäljningarna har inte anförts.
Vänsterförbundet har som enda parti motsatt sig inrättandet av statens utvecklingsbolag Vake. Vi godkänner inte heller att ägarandelen minskas i strategiskt viktiga bolag. Sipiläs regering har inte tillräckligt väl motiverat behovet av dessa åtgärder.
Vi föreslår därför
att motiveringen till moment 23.10.88 inte ändras när det gäller Neste Abp och
att riksdagen godkänner följande uttalande:
Reservationens förslag till uttalande 2
Riksdagen förutsätter att regeringen lämnar riksdagen en utförlig utredning om det faktiska behovet och användningssyftet i fråga om den nya typen av ägarpolitiska utvecklingsbolag och att staten avhåller sig från att sälja innehav som har strategisk betydelse för Finlands ekonomi och näringslivets utveckling eller vars avkastning överskrider räntenivån för Finlands statslån.
Reservationens förslag till uttalande 3
Riksdagen förutsätter att statens innehav i Neste Abp också framöver är över 50 procent.
Huvudtitel 24
UTRIKESMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE
30. Internationellt utvecklingssamarbete
66. Egentligt utvecklingssamarbete (reservationsanslag 3 år)
De massiva nedskärningarna inom utvecklingssamarbetet hör till Sipiläs regerings dystraste och kallaste beslut. Besluten har konkret påverkat miljontals människors liv och fördärvar Finlands rykte på ett internationellt plan. På grund av dessa plötsliga och planlöst genomförda nedskärningar har vi också förlorat mängder och värdefull kompetens.
På grundval av det ovanstående föreslår vi att riksdagen godkänner följande uttalande:
Reservationens förslag till uttalande 4
Riksdagen förutsätter att regeringen vidtar åtgärder för att höja anslaget för egentligt utvecklingssamarbete så att dess BNP-andel under regeringsperioden stiger till minst samma nivå som före 2016 års nedskärningar.
Huvudtitel 25
JUSTITIEMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE
40. Verkställighet av straff
01. Brottspåföljdsmyndighetens omkostnader (reservationsanslag 2 år)
Pelso fängelse är i så dåligt skick att det krävs akuta reparationsinvesteringar. I fjol upptäcktes allvarliga problem med inomhusluften i de fångavdelningar som byggdes på 1960-talet. Därför stängde man helt de avdelningarna i början av oktober 2016. Som en följd av detta minskade antalet fångplatser till 58. Också de fånglokaler från 1980-talet som nu används är på grund av dröjsmål med ombyggnaden i ytterst dåligt skick. Det bör omedelbart anvisas behövliga anslag för att reparera lokalerna eller för planering och byggande av lokaler som ersätter de nuvarande lokalerna.
Vi föreslår därför
att moment 25.40.01 ökas med 7 000 000 euro för ombyggnad av eller nybyggnad vid Pelso fängelse.
Huvudtitel 29
UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE
90. Idrottsverksamhet
55. Statsunderstöd till KymiRing Oy för byggande av en idrottsplats (reservationsanslag 2 år)
Det anslag på 3,5 miljoner till KymiRing Oy för byggande av ett motorsportscenter är i många avseenden omotiverat. Det motsvarar inte principerna i idrottslagen eller för byggande av idrottsplatser. Det betjänar inte heller stora användargrupper och främjar inte barns och ungas motion, vilket borde vara ett centralt mål vid byggande av idrottsplatser.
Det tidigare beviljade understödet på 3 miljoner euro överskred den övre gränsen för stödjande av nationellt viktiga projekt, och efter det nu föreslagna anslaget på 3,5 miljoner euro blir statens andel oskäligt stor.
Understöd beviljas enligt idrottslagen kommuner eller samkommuner eller sammanslutningar där en kommun eller samkommun har bestämmanderätten. Endast i undantagsfall beviljas understöd andra sammanslutningar för åtgärder som syftar till att uppnå syftena i idrottslagen. Enligt den anmälan om bolagets ägarstruktur som utskottet särskilt begärt är kommunens andel endast 19 procent.
Det har inte ens begärts understöd genom årets budget, så statens idrottsråd har inte kunnat ta ställning till projektets ändamålsenlighet i något yttrande.
Finland är fullt av simhalls-, idrottshalls- och andra bygg- och ombyggnadsprojekt som syftar till att uppnå syftena med idrottslagen och som snabbt behöver finansiering.
Vi anför
att motiveringen till moment 29.90.55 ändras så att anslaget på 3,5 miljoner euro riktas till olika idrottsplatsprojekt runtom i landet som främjar särskilt barns och ungas motionerande.
Huvudtitel 31
KOMMUNIKATIONSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE
10. Trafiknätet
77. Utveckling av trafikledsnätet (reservationsanslag 3 år)
Det är bra att regeringen i enlighet med de riktlinjer som under förra valperioden utfärdades av den parlamentariska arbetsgruppen för eftersatt underhåll försöker dämpa ökningen av det eftersatta underhållet av trafiknätet. Tyvärr ökar dock andelen dåliga vägar fortfarande. Dessutom innebär tilläggsanslagen för bastrafikledshållningen mindre anslag för de projekt för utveckling av trafiknätet som runtom i landet inletts i syfte att höja trafiksäkerheten.
Regeringen avser trots det föreslå en fullmakt på 14 miljoner euro och finansiering på 14 miljoner euro för de trafikarrangemang som motorsportscentret KymiRing Oy vill ha. Det är enligt vår mening ett felaktigt värdeval.
Vi anför
att motiveringen till moment 31.10.77 ändras så att anslaget på 14 miljoner euro inte används för trafikförbindelser kring motorsportbanan KymiRing utan i stället används för förbättring av den nationellt och internationellt viktiga vägsträckan Lahtis—Kouvola så att trafiken där löper smidigare och trafiksäkerheten höjs längs hela vägsträckan.
40. Kommunikationstjänster och kommunikationsnät samt stöd för kommunikation
45. Stöd till nyhets- och aktualitetsverksamhet vid kanaler som betjänar allmänintresset (reservationsanslag 3 år)
Statsrådet föreslår att det under momentet beviljas 1 miljon euro som under perioden 1.7.2017—30.6.2019 kan användas för stöd till nyhets- och aktualitetsverksamhet vid kanaler som betjänar allmänintresset. Användningsändamålet, användningsobjektet och bevillningsgrunden tål inte en kritisk granskning, eftersom stödet i praktiken har avgränsats i fråga om vilken teknik som stöds och vilka som kan få stödet. Å andra sidan är 1 miljon euro en tämligen anspråkslös satsning, om man verkligen vill åstadkomma något.
På grundval av det ovanstående föreslår vi att riksdagen godkänner följande uttalande:
Reservationens förslag till uttalande 5
Riksdagen förutsätter att regeringen omarbetar mediestödet så att det rättvist beaktar olika tekniker och medietyper rättvist betonar den samhälleliga betydelse och nytta som olika aktörer och verksamhetsmodeller medför.
Huvudtitel 32
ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE
30. Sysselsättnings- och företagsamhetspolitik
51. Offentlig arbetskrafts- och företagsservice (reservationsanslag 2 år)
Arbets- och näringsministeriet anvisar 16 737 000 euro för offentlig arbets- och företagsservice vid de regionala NTM-centralerna. Medlen anvisas ur arbets- och näringsministeriets ofördelade anslag för 2017. Därutöver föreslås ett tilläggsanslag på 10 miljoner euro för införande av den så kallade aktiveringsmodellen för utkomstskyddet för arbetslösa.
Arbets- och näringscentralerna har för närvarande otillräckliga resurser och kan inte erbjuda god service som motsvarar kundernas behov. Anslaget borde höjas med minst tiotals miljoner euro, om man vill höja personalstyrkan och servicen till ens en nöjaktig nivå.
Det är dock inte enbart anslagsnivån som är problematisk i regeringens politik. Också handlingsmodellerna och den planerade privatiseringen och utkontrakteringen av arbetskraftstjänster äventyrar likabehandlingen av klienterna, servicens kvalitet och kostnadseffektivitet samt det myndighetsansvar som hör till en demokrati och är centralt med tanke på rättstryggheten.
Den så kallade aktiveringsmodellen är en följdriktig fortsättning på regeringens sysselsättningspolitik. Modellen grundar sig på idén om lata och arbetsskygga arbetslösa, och de kriterier som ska påvisa ”aktivitet” är godtyckliga, oändamålsenliga och administrativt tunga.
Föreningarna och stiftelserna har en central roll när det gäller att erbjuda lönesubventionerade jobb. De når i många fall också personer som företag inte anställer ens om de får stöd för det. Regeringen har dock begränsat organisationernas hundraprocentiga lönesubvention till 3 000 årsverken, vilket betyder att stödpengarna i vissa fall tog slut redan under årets första hälft. Vänsterförbundet har konsekvent motsatt sig denna begränsning.
Vi föreslår att riksdagen godkänner följande uttalanden:
Reservationens förslag till uttalande 6
Riksdagen förutsätter att regeringen i moment 32.30.51 slopar begränsningen till 3 000 årsverken för föreningars och stiftelsers lönesubvention.
Reservationens förslag till uttalande 7
Riksdagen förutsätter att regeringen avsevärt höjer anslagen för lönesubvention och reviderar lönesubventionssystemet utifrån den så kallade Myllykoskimodellen.
Reservationens förslag till uttalande 8
Riksdagen förutsätter att regeringen avstår från sina planer att utkontraktera och privatisera sysselsättningstjänsterna och i stället utvecklar dem så att de offentliga myndigheterna och arbets- och näringscentralerna också i fortsättningen bär huvudansvaret för ordnandet av servicen och att regeringen i stället för att införa mer sanktioner och övervakning fokuserar på att förbättra servicenivån utifrån önskemålen och behoven hos dem som använder tjänsterna.
Huvudtitel 33
SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE
60. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård
38. Statsunderstöd för kostnader för pilotprojekt med valfrihet (reservationsanslag 3 år)
Det föreslås att ett anslag på sammanlagt 30 miljoner euro anvisas för statsunderstöd som beviljas för kostnader som föranleds av pilotprojekt om valfrihet för kunder inom social- och hälsovården och personlig budgetering.
Lagförslagen om social- och hälsovårdsreformen behandlas fortfarande av riksdagen, och exempelvis den så kallade valfrihetsmodellen har kritiserats ytterst kraftigt av såväl sakkunniga som politiker och de som arbetar på fältet inom socialväsendet och hälso- och sjukvårdsväsendet. Det är inte bara önskvärt utan också möjligt att förslagen inte går igenom i den form de nu har. Det är därför inte befogat att i nuläget inleda de föreslagna pilotprojekten för valfrihet.
Däremot understöder vi utvidgningen av den personliga budgeteringen och de försök som stödjer detta, eftersom erfarenheterna av modellen är goda.
Vi föreslår därför
att moment 33.30.38 minskas med 27 000 000 euro och att motiveringen till momentet ändras så att anslaget endast får användas till betalning av statsunderstöd till kommuner och samkommuner för de kostnader som föranleds av beredning och genomförande av särskilda pilotprojekt för försök med personlig budget.
Huvudtitel 35
MILJÖMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE
10. Miljö- och naturvård
20. Bekämpning av miljöskador (reservationsanslag 3 år)
Miljöministeriet föreslås få 5 miljoner euro för bekämpning av miljöskador vid gruvan i Hitura, Nivala. Bakgrunden är den att grundvattnet och vattendragen hotar förorenas till följd av att det kanadensiska företaget Belvedere Mining Oy har försatts i konkurs. Konkursboet saknar medel, så saneringen faller helt på statens konto. Den säkerhet på 2 miljoner euro som krävts av bolaget räcker inte för att förebygga skador. Sannolikt kommer inte heller de fem miljoner euro som nu föreslås att räcka, eftersom de totala kostnaderna uppskattas till 15—20 miljoner euro under en period på 5—15 år.
Det är motiverat att staten betalar sådana miljöskyddsmässigt motiverade åtgärder vars kostnader inte kan avkrävas det aktuella företaget. Samtidigt finns det anledning att fråga sig hur det här har kunnat hända. Är alla rutiner korrekta och aktuella, och om inte, hur bör de uppdateras?
Finland är på grund av den ytterst lindriga beskattningen lockande för utländska gruvbolag. Inhemska aktörer får frikostiga statliga stöd. När verksamheten visar sig vara olönsam måste staten bära sitt ansvar för såväl de ekonomiska som de miljömässiga och sociala konsekvenserna. De säkerheter som på förhand begärs av företagen räcker ofta inte för att täcka skadorna. Så kallade ansvarsfonder kan överhuvudtaget inte tillämpas i konkursfall. Miljötillståndsförfarandet och tillsynen över att miljötillstånden följs missköts ständigt.
På grundval av det ovanstående föreslår vi att riksdagen godkänner följande uttalande:
Reservationens förslag till uttalande 9
Riksdagen förutsätter att regeringen lämnar riksdagen propositioner som säkerställer att förfarandena för och tillsynen över miljötillstånd håller en så hög standard att det i framtiden inte uppstår nya gruvkatastrofer och att gruvaktörerna i fortsättningen förutsätts att på förhand lämna säkerhet som motsvarar riskerna.