Tavoitteet ja kansainvälinen yhteistyö
BSPC:n harjoittama Itämeri-yhteistyö on käytännönläheistä, avointa ja tulevaisuuteen suuntautunutta. Järjestö pyrkii luomaan uusia yhteyksiä ja hyödyntämään toimijoiden välisiä synergiaetuja päätöksenteossaan. 2000-luvulta lähtien työ on painottunut erityisesti seuraaviin alueisiin: Itämeren rehevöitymisen torjumiseen, merenkulun turvallisuuden edistämiseen, energiayhteistyöhön ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, vihreään kasvuun ja energiatehokkuuteen, merenkulkupolitiikkaan ja siviiliturvallisuuteen, työmarkkinoihin ja sosiaaliseen hyvinvointiin, ihmiskaupan ehkäisemiseen sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan innovaatioihin. Perinteisesti myös Itämeren alueen kulttuuri-, nuoriso-, koulutus- ja tiedeyhteistyön edistämisellä on keskeinen rooli.
Tämän päivän parlamentaarisen Itämeriyhteistyön juuret löytyvät Suomesta: Kalevi Sorsa nosti 90-luvun alussa esille ajatuksen Itämeren valtioiden kansanedustuslaitosten välisestä yhteistyöstä. Ensimmäinen Itämeren parlamentaarikkokonferenssi järjestettiin Helsingissä 1991. Kyseisen konferenssin aikana parlamentaarikot kehottivat mm. alueen maiden hallituksia perustamaan Itämeren alueen hallitustenvälisen yhteistyöelimen. Konferensseissa käsiteltiin alun perin lähinnä neuvostotalouksien murrosta markkinatalouteen sekä alueen poliittista tulevaisuutta, mutta varsin pian Itämeren haavoittuva ympäristö ja sen suojelu nousivat keskeisiksi prioriteeteiksi.
Nykyään BSPC on aktiivinen ja laajasti verkostoitunut kansainvälinen alueellinen toimija, joka tekee tiivistä yhteistyötä Itämeren merellisen ympäristön suojelukomission, Pohjoismaiden neuvoston, Itämeren alueen sosiaalisen vuoropuhelun foorumin, EU:n, Pohjoismaiden neuvoston, Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveysalan kumppanuuden, Baltian parlamentaarisen yleiskokouksen, Itämeren yhteistyöfoorumin, Itämeren kehitysfoorumin sekä mm. Mustanmeren talousyhteistyön parlamentaarisen yleiskokouksen kanssa.