Historian jännät naiset : merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja

Pettersson, Maria: Historian jännät naiset : merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja. Jyväskylä, Atena, 2020. 502 s.

​Historian jännissä naisissa kerrotaan elävästi ja mielenkiintoisesti reilun sadan erilaisen naisen lyhyt elämäkerta. Kirjaan valikoituneet naiset ovat erikoisia, nerokkaita, häikäilemättömiä, sankarillisia ja joskus jopa julmia persoonia. Kaikki naisista eivät siis suinkaan ole niitä kaikista esimerkillisimpiä yksilöitä, mutta jänniä he ovat!

Pettersson kertoo kirjan esipuheessa rakastaneensa lapsena historiaa, mutta pettyneensä kerta toisensa jälkeen siihen, kuinka vähän hän törmäsi naisiin historiankirjojen sivuilla. Aivan kuin maailmaa olisi kansoittanut pelkästään miehet. Aikuisena hän alkoi kirjoittaa muistiin historian naisia ja heidän tarinoitaan. Hän jakoi tarinoita ensin sosiaalisessa mediassa ja myöhemmin syntyi tämä kirja joukkorahoituksen avulla.

Kirja on jaettu seitsemään lukuun, joissa aiheina ovat tiedenaiset, hallitsijat, taiteilijat ja urheilijat, aktivistit, rikolliset ja virkavalta, sotilaat ja vakoojat sekä tutkimusmatkailijat ja seikkailijattaret. Mukana on siis naisia laajalla kattauksella aina kuningattarista merirosvoihin ja tutkijoista taiteilijoihin.

Kirjasta on jätetty tarkoituksella pois jo ennestään valtaosalle tuttujen ja kuuluisien naisten tarinat. Niiden sijaan on keskitytty naisiin, jotka ovat jääneet historian kirjoista syrjään ja ovat ennestään melko tuntemattomia.


Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 18.2.2021 10.00
Muokattu 21.2.2021 22.11