The making of Eurosceptic Britain

The making of Eurosceptic Britain

Gifford, Chris: The making of Eurosceptic Britain. Farnham, Ashgate, 2014. 200 s.

​Teos käsittelee Iso-Britannian suhdetta Euroopan unioniin ja Eurooppaan yleensäkin toisen maailmansodan jälkeen.

Britannian suhde Euroopan unioniin on ollut ahkeran debatin kohteena jo vuodesta 1961, jolloin Macmillanin hallitus ensimmäisen kerran esitti Britannialle Euroopan yhteisöjen jäsenyyttä. 1970-luvulla vihdoin Iso-Britannia tuli osaksi Euroopan yhteisöjä: ensiksi pääministeri Heath allekirjoitti Rooman sopimuksen vuonna 1972 ja sen jälkeen kansanäänestyksen kautta Iso-Britannia liittyi Euroopan yhteisöjen jäseneksi vuonna 1975.

Kirjassa eritellään syitä, jotka ovat pitäneet Britanniassa euroskeptisyyttä koko ajan voimakkaana tähän päivään saakka. Giffordin mukaan Iso-Britanniassa on ollut jäsenyyden alusta alkaen vahvana euroskeptikkojen asema, erityisesti konservatiivipuolueessa. Tämä korostui erityisesti pääministeri Thatcherin kaudella 1980-luvulla.

Myös 2010-luvun eurokriisi on lisännyt euroskeptisyyttä Iso-Britanniassa. Osittain tämän vuoksi pääministeri Cameron on luvannut toisen kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, jos konservatiivit voittavat seuraavat parlamenttivaalit. Gifford esittääkin, että euroskeptisyys ei enää ole luonteeltaan väliaikaista vaan pysyvä ilmiö brittipolitiikassa. Voisi sanoa, että euroskeptisyys on jopa oleellinen osa Britannian asemoitumista Euroopassa.

Kirja on näkemyksellinen esitys brittien suhteesta Euroopan unioniin, etenkin niille, jotka haluavat ymmärtää tämän suhteen ongelmallisuuden syitä.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa
Julkaisun esittely Google-teoshaussa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 24.11.2014 9.00
Muokattu 20.4.2015 14.10

 Tutustu myös