Mitä on historia ja millaista sen tutkiminen

Mitä on historia ja millaista sen tutkiminen

Ylikangas, Heikki: Mitä on historia ja millaista sen tutkiminen. Art house, Helsinki 2015. 255 s.

​Emeritusprofessori Heikki Ylikangas käy esseetyylisessä teoksessaan historiantutkimuksen perustavimpien kysymysten kimppuun. Hän avaa muun muassa historiallisen ainutkertaisuuden, totuuden ja tulkinnan ongelmia. Esimerkkiaineistona hän käyttää omaa mittavaa tuotantoaan, joka koostuu tutkimuksesta, laajemmalle yleisölle suunnatusta tietokirjallisuudesta, historia-aiheisista näytelmistä ja romaaneista.

Teoksen loppupuolella Ylikangas ruotii suomalaisen historiantutkimuksen nykytilaa viime vuosikymmeninä valmistuneiden väitöskirjojen perusteella. Hän ottaa kantaa myös internetin tutkimukselle aiheuttamiin uusiin haasteisiin kuten vihapuheeseen. Johtopäätökset historiantutkimuksen tilasta eivät mairittele: Suomi on yhden totuuden maa, josta puuttuu saksalaistyyppinen moniääninen historiakeskustelu.

Ylikangas on aina ollut poleeminen kirjoittaja, eikä hän ole epäröinyt haastaa vallitsevia historiatulkintoja. Hän palaa tässäkin teoksessa toistuvasti suuria tunteita herättäneisiin tulkintoihinsa vuoden 1918 sodasta sekä talvisodasta. Historiantutkijoiden tulisi ottaa kantaa tällaisiin kansallisiin kohtalonkysymyksiin, eikä jättää historiakuvan muodostumista aikalaispäättäjien tarkoitushakuisten tulkintojen varaan.

Kirja on poikkeuksellisen ilmavasti taitettu ja kauniisti kuvitettu.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 2.3.2015 9.00
Muokattu 15.9.2015 11.22

 Tutustu myös