Rauhanuskovaiset : suomalaiset maailman nuorisofestivaaleilla 1940–1950-luvuilla

Pia Koivunen: Rauhanuskovaiset : suomalaiset maailman nuorisofestivaaleilla 1940–1950-luvuilla. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2020. 327 s.

​Suomalaiset työläisnuoret olivat poikkeuksellisen aktiivisia osallistumaan kansainvälisille nuorisofestivaaleille, joita järjestettiin sodasta toipuvan itäisen Keski-Euroopan pääkaupungeissa 1940- ja 1950-luvuilla. Sosialistisen maat tarjosivat maailman nuorisolle parastaan, mutta kylmän sodan hyytävimmällä kaudella festivaalit toimivat myös kulttuurisen propagandakamppailun näyttämönä. Työläisnuoret kokivat festivaalit voimaannuttavina rauhanjuhlina, joita läntiset hallitukset häiritsivät ja Suomen valtajulkisuus vähätteli.

Pia Koivusen ansiokas festivaalitutkimus tarttuu suomalaisten aikalaiskokemuksiin, jotka ovat tähän asti jääneet historiantutkimuksen ulottumattomiin. Englanninkieliseen väitöskirjaan (2013) osittain pohjautuva itsenäinen tutkimus perustuu festivaalikävijöiden muistitietoon, päiväkirjoihin, matkakirjallisuuteen ja haastatteluihin. Kirjan temaattinen rakenne noudattelee festivaalikokemusta matkaanlähdön odotuksineen ja toiveineen, jotka huipentuivat mittasuhteiltaan käsittämättömään festivaalivaaliviikkoon ja hiipuivat kotiinpaluun ristiriitaisiin tunnelmiin. Koivunen analysoi terävästi esimerkiksi tavallisten festivaalikävijöiden tulkintoja rauhasta, ystävyydestä ja juhlien poliittisuudesta. Tutkimus sivuaa myös myöhempiä vuosikymmeniä, jolloin naapuriystävyyden ja festivaalimatkojen poliittinen pohja laajeni Suomessa kokoomusnuoriin asti.

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 18.8.2020 14.00
Muokattu 18.8.2020 14.00