Ruhtinas

Machiavelli, Niccolò: Ruhtinas. Helsinki, Basam Books, 2021. 157 s.

​Firenzeläisen filosofin Niccolò Machiavellin (1469–1527) tunnetuin teos Ruhtinas (Il Principe) on käsikirja hallitsemisesta ja vallankäytöstä sekä tarkkanäköinen kuvaus politiikan raadollisuudesta. Kuolematon kirja julkaistiin kirjoittajansa kuoleman jälkeen vuonna 1532.

Ruhtinas on sekoitus politiikan teoriaa, käytännön opasta ja mestarillista proosaa. Poliittisen kirjallisuuden ristiriitainen ja monitulkintainen kestoklassikko on väitetysti löytynyt useiden historian merkittävien vallankäyttäjien yöpöydiltä. 

Machiavellin teoksesta nykypäivän vallanpitäjät ja kansalaiset voivatkin lukea muiden muassa keinoista, joilla "ruhtinas välttää tulemasta halveksituksi ja vihatuksi" (luku XIX) sekä keinoista, joilla "ruhtinas tekee itsestään rakastetun" (luku XXI). Kirjaa lukemalla voi myös saada vastauksen erityisesti aina vaalien alla ajankohtaiseen kysymykseen "kuinka sidottu ruhtinas on antamiinsa lupauksiin" (luku XVIII).

Kääntäjä Taru Nyströmin uusi vivahteikas suomennos sisältää filosofin ja politiikan tutkijan Mikko Lahtisen laajan esipuheen, joka toimii taustoittavana johdantona Machiavellin elämään ja ajatteluun renessanssin ajan Italiassa.

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 13.7.2022 13.35
Muokattu 13.7.2022 13.35