Solvaajat : herjaamisen hävytön historia

Laukka, Petri – Turunen, Ari: Solvaajat: herjaamisen hävytön historia. Tallinna, Into, 2020. 253 s.

Onko järkevälle ja toista osapuolta kunnioittavalle keskustelulle enää sijaa sosiaalisen median aikakautena? Tämä kysymys on vahvasti läsnä Solvaajien taustalla, vaikka kirja paneutuukin herjaamisen, vihapuheen ja uhriutumisen kulttuuriin historiallisten tuokiokuvien kautta.

Solvaajat käy elävästi läpi miten edellä mainitut ilmiöt ovat olleet läsnä kautta historian ja kuinka niillä – sekä suoranaisilla valheilla – ovat omaa asiaansa ajaneet niin erilaiset johtajat, taiteilijat kuin muunkinlaiset julkisuuden henkilöt.

Kirjan esimerkit tuovat myös esiin millaisia vaikutuksia herjaamisella on ollut ihmiskunnan historiaan, miten suunsoitosta ja solvaamisesta on tullut tavallaan jopa muotia ja miten mesoamisella on noustu maineeseen.

Solvaajat pistääkin pohtimaan herjaamista historiallisesta näkökulmasta ja tekee selväksi, että ilmiö ei suinkaan ole uusi, vaikka sosiaalinen media onkin antanut sille aivan uudenlaista puhtia – onhan pilkkarunojen kirjoittamisella elättänyt itsensä yksi jos toinenkin jo antiikin ajoista lähtien.


Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 15.2.2021 10.30
Muokattu 15.2.2021 10.30