Vapaina ja tasavertaisina : ihmisoikeudet uskontojen näkökulmasta

Vapaina ja tasavertaisina : ihmisoikeudet uskontojen näkökulmasta

Heikka, Mikko: Vapaina ja tasavertaisina: ihmisoikeudet uskontojen näkökulmasta. Helsinki, Kirjapaja, 2014. 242 s.

​Emerituspiispa Mikko Heikan kirja on läpileikkaus eri uskontojen kantoihin ihmisoikeuksista. Mitä ovat kristillisten kirkkokuntien, islamin ja juutalaisuuden käsitykset esimerkiksi naisten ja homoseksuaalien oikeuksista? Miten uskonnot suhtautuvat valtioiden tekemiin ihmisoikeusloukkauksiin? Miten juutalaisuus tai muut uskonnot suhtautuvat siirtokuntien rakentamiseen?

Historiakatsauksissa kirjoittaja korostaa uskontojen ja niiden edustajien merkitystä ihmisoikeuksien ja ihmisoikeusinstituutioiden kehityksessä. Esimerkiksi YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen (1948) syntyvaiheissa useilla uskonnollisilla toimijoilla oli keskeinen rooli.

Heikka on rajoittanut tutkimuksensa niin sanottuihin kirjauskontoihin, joita ovat islam, juutalaisuus ja kristilliset kirkot. Niillä kaikilla on merkittäviä ihmisoikeusdokumentteja, joista saa kuvan kyseisen uskonnon ihmisoikeuskäsityksestä. Kirjassa tarkastellaan ensisijaisesti Eurooppaa ja Euroopan uskontojen polttavia ihmisoikeuskysymyksiä, mutta muitakin maanosia käsitellään.

Heikan mukaan uskonnoilla on kiistämättömiä vahvuuksia ihmisoikeuskysymyksissä, mutta ne myös loukkaavat ihmisoikeuksia. Kirjoittaja kertoo tulleensa yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että kenenkään ihmisoikeudet eivät ole toisilta pois. Kun sorrettujen ihmisoikeudet vahvistuvat, kaikki voittavat.

Mikko Heikka on teologian tohtori ja Espoon hiippakunnan emerituspiispa.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 25.8.2014 9.00
Muokattu 16.4.2015 17.47

 Tutustu myös