Vierailulle eduskuntaan

Kuva ihmisistä täysistuntosalin yleisölehterillä

Vierailulle eduskuntaan

Eduskuntataloon voi tulla tutustumaan varaamalla maksuttoman opastetun kierroksen. Lisäksi Eduskunnan kaikki täysistunnot, Pikkuparlamentin Kansalaisinfo (sisäänkäynti F) ja Eduskunnan kirjasto (sisäänkäynti C) ovat avoinna yleisölle.

Sisäänkäyntien aukioloihin muutoksia

• A-ovi on avoinna normaalien istuntokauden aukioloaikojen mukaisesti (tai istunnon loppuun asti: ma 8.00−16.30, ti-to 7.45−20.00, pe 7.45−16.30)
• B-ovi on suljettu (avataan yksittäistapauksissa esteettömän kulun tarvitsijalle)
• C-ovi on suljettu
• D-ovi on avoinna arkisin 7.00−17.00 (eduskunnan kanslian kirjaamo, eduskunnan oikeusasiamiehen kirjaamo, kulkukorttien haku ym.)
• F-ovi on suljettu (avataan yksittäistapauksissa esim. valiokuntien tarpeen mukaan)

​Eduskunta lopettaa opastetut kierrokset toistaiseksi

Varotoimenpiteenä eduskunnan työskentelyn turvaamiseksi eduskunta lopettaa opastetut vierailut Eduskuntatalossa torstaista 12.3.2020 lähtien toistaiseksi. Olemme yhteydessä varauksen tehneiden ryhmien yhteyshenkilöihin.

Eduskuntatalon tärkeimpiin tiloihin voit tutustua opastustauon aikana virtuaalisesti. Lisätietoa saat klikkaamalla kierroksella sinivalkoisia kuvakkeita. Aloita virtuaalikierros tästä (linkki johtaa pois eduskunnan verkkosivuilta).

Opastetut kierrokset

Opastetut kierrokset varataan aina sähköisen varauskalenterin kautta. Tällä hetkellä uusia varauksia ei oteta vastaan koronavirukseen varautumisen vuoksi.

Syksyn 2020 vierailuajat eivät ole vielä varattavissa. Tiedotamme asiasta tällä sivulla myöhemmin keväällä.

Minimikoko yhdelle ryhmälle on 6 henkeä ja maksimikoko 25 henkeä. Jos olet epävarma ryhmäsi koosta, varaa opastus 25 hengelle. Jos ryhmässä on yli 25 henkilöä, tee varaus 50:lle, ja niin edelleen. Emme valitettavasti voi järjestää kierroksia yksittäisille vieraille.

Varaa vierailuun noin yksi tunti. Vierailun ensimmäiset 15 minuuttia on varattu turvatarkastukseen, jonka jälkeen opastettu kierros kestää noin 45 minuuttia. Opastuksia järjestetään vain virka-aikana.

Opastuksia koskevat kysymykset voi lähettää osoitteeseen oppaat(at)eduskunta.fi.  Tarkista myös usein kysytyt kysymykset. Opaspalveluiden puhelinpäivystys on auki arkisin klo 9-16, puh. 09 432 2027.

​Eduskunta tukee demokratiaopetusta kouluissa

Eduskunta tukee demokratiaopetusta kouluissa varaamalla toukokuun opastusajat vain koulujen eduskuntavierailuja varten.

Toukokuun opastuksia voi varata ainoastaan salasanalla. Opettaja tai koulun edustaja voi saada salasanan pyytämällä sitä koulun sähköpostiosoitteesta oppailta osoitteesta oppaat(at)eduskunta.fi.

Täysistuntoyleisö

Yleisölehteri on tällä hetkellä suljettu varautumistoimenpiteenä koronaviruksen vuoksi.

Täysistuntoa voi tulla seuraamaan vierailijasisäänkäynnin kautta (sisäänkäynti B). Sisäänkäynti avataan noin 15 minuuttia ennen istunnon alkua. Kaikille täysistuntoon tuleville vieraille tehdään turvatarkastus. Juomapullot ja eväät kerätään pois turvatarkastuksessa ja palautetaan vierailun jälkeen, joten niiden tuomista kannattaa välttää. Yleisölehterille on esteetön pääsy.

Ohjeet eduskuntaan saapuville

Joukkoliikenne on helpoin tapa saapua eduskuntaan. Kävelymatkaa Helsingin rautatieasemalta tai Kampin bussiterminaalista on alle kilometri. Eduskuntatalon edessä ei ole pysäköintipaikkoja. Eduskunnan lähistöllä on Helsingin kaupungin maksullisia pysäköintipaikkoja sekä yksityisiä pysäköintitaloja.

 Kartta sisäänkäynneistä, vierailusisäänkäynti Eduskuntatalon koilliskulmassa Mannerheimintien puolella

 Katso sanakartta Eduskuntatalosta