Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta hyväksyi seitsemän päivän hoitotakuuta koskevan lain sisällön

Julkaistu 9.11.2022 16.10
Stetoskooppi ja papereita pöydällä, taaempana lääkärin kädet.

Eduskunta hyväksyi seitsemän päivän hoitotakuuta koskevan lain sisällön

​Eduskunta hyväksyi perusterveyden huollon hoitotakuun tiukentamista koskevan lain sisällön täysistunnossaan keskiviikkona 9. marraskuuta. Asia hyväksyttiin äänestysten jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisena (StVM 21/2022, HE 74/2022).

Lakimuutoksen tarkoituksena on nopeuttaa kiireettömään hoitoon pääsyä. Perusterveydenhuollon avosairaanhoitoon tulisi päästä 14 vuorokauden ja suun terveydenhuoltoon neljän kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Hoitotakuu on tarkoitus tiukentaa vaiheittain. Siirtymäkautena 1.9.2023-31.10.2024 perusterveydenhuollon avosairaanhoitoon tulisi päästä 14 vuorokauden ja suun terveydenhuoltoon neljän kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista.

Seitsemän vuorokauden hoitoon pääsyn määräaika perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa ja kolmen kuukauden määräaika suun terveydenhuollossa tulisivat voimaan 1.11.2024.

Lakiesityksen toinen käsittely on eduskunnan täysistunnossa viikolla 46. Toisessa käsittelyssä eduskunta päättää lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Siinä ei voida enää puuttua lain sisältöön. Toisessa käsittelyssä eduskunta päättää myös mahdollisista lausumista asian johdosta.

Asian käsittelytiedot ml. valiokuntien saamat asiantuntijalausunnot 
Lue tiedote sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöstä 
Lue lisää kiireettömän hoidon hoitotakuusta eduskunnan kirjaston lakipaketista

Aihealueet
Täysistunto