​​​​​​​​​​​​​Besök riksdagen

Du är välkommen att besöka Riksdagshuset genom att delta i en guidad visning. Alla riksdagens plenum är också öppna för allmänheten, liksom evenemangen i Infocentrum (ingång F) och Riksdagsbiblioteket (ingång C). ​På grund av det rådande coronaläget är dessa dock inte öppna för allmänheten tills vidare.

Inga guidade visningarna i Riksdagshuset tills vidare

På grund av den aktuella coronavirussituationen och som en säkerhetsåtgärd för att trygga arbetet i riksdagen ordnas inga guidade visningar i Riksdagshuset tills vidare.

I väntan på att de guidade visningarna fortsätter kan du bekanta dig med Riksdaghuset genom en virtuell visning. Börja din virtuella rundtur här.

​Guidade visningar av Riksdagshuset

Tills vidare ordnas inga guidade visningarna  i Riksdagshuset. Vi tar inte heller för tillfället emot nya reserveringar.

I Riksdagshuset ordnas guidade visningar för grupper med minst 6 och högst 25 deltagare. Guidningar kan bokas endast via den elektroniska bokningskalendern. Vi tar tills vidare inte emot nya bokningar.

Bokningskalendern för hösten 2020 öppnas tidigast i början av höstsessionen.

Om du är osäker på storleken på din grupp boka ditt besök för 25 deltagaren. Om din grupp har flera än 25 deltagaren, boka för 50 deltagare, och så vidare. Tyvärr ordnar vi inte visningar för enskilda gäster.

Reservera cirka en timme för ditt besök. De första 15 minuter reserveras för säkerhetskontroll.

Se också vanliga frågor. Andra frågor angående guidningarna kan du ställa per e-post oppaat(at)riksdagen.fi eller per telefon 09 432 2027 (telefontid kl. 9-11.30).

​Riksdagen stöder demokratiundervisningen i skolorna

Riksdagen stöder demokratiundervisningen i skolorna genom att reservera  guidningstiderna i maj för skolornas riksdagsbesök. Maj månads guidningstider läggs bakom ett lösenord som ges enbart till lärare. Läraren får lösenordet genom att be om det via e-post till oppaat(at)riksdagen.fi.

Följ plenum från läktaren

Plenisalens publikläktare stängd till vidare.

Kom och följ plenum från läktaren. Läktaren öppnas 15 minuter innan plenum börjar (ingång B). Ingången är tillgänglig för rörelsehindrade personer. Alla besökare som kommer för att följa plenum måste genomgå säkerhetskontroll. Observera att man inte får ta med sig mat och dryck genom säkerhetskontrollen.

Att tänka på vid besök i riksdagen

Enklaste sättet att ta sig till riksdagen är att åka kollektivt. Sträckan från järnvägsstationen eller busstationen i Kampen är mindre än en kilometer till fots. Riksdagen har ingen gästparkering för privatbilar. Det finns Helsingfors stads avgiftsbelagda parkeringsplatser och privata parkeringshus i närheten av riksdagen.

 

   ingång B är i nordöstra hörnet av byggnaden på Mannerheimvägen

Riksdagshusets ordkarta hittar du här