Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Belarus, Turkiet och Navalnyi på agendan för Europarådets parlamentariska församlings vårsession

Publicerad 19-04-2021 14:00
Redigerad 19-04-2021 17:31

​Bild: Europarådet

Belarus, Turkiet och Navalnyi på agendan för Europarådets parlamentariska församlings vårsession

Europarådets parlamentariska församling sammanträder den 19–22 april till vårsession. På agendan står bland annat behovet av en reform av valsystemet i Belarus och en granskning av Montenegro. På grund av coronaläget hålls sessionen i hybridformat och medlemmarna kan delta både på plats i Strasbourg eller digitalt från medlemsstaterna.

De europeiska parlamentarikerna kommer att diskutera och rösta om ett antal resolutioner under sessionsveckan. Bland annat hålls en debatt om behovet av internationella utredningar av brott mot mänskliga rättigheter och behovet av en reform av valsystemet i Belarus. Dessutom debatteras en granskning av upprätthållande av demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Montenegro.

På agendan står också debatter om arresteringen av Aleksej Navalnyj och upprätthållande av demokratiska institutioners funktionssätt i Turkiet.  Aktualitetsdebatter kommer att föras om covidpass och vaccinationsintyg och om armeniska krigsfångar. 

Inbjudna talare är Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Europaparlamentets talman David Sassoli och Moldaviens president Maia Sandu.

Från Finland deltar riksdagsledamöterna Kimmo Kiljunen (ordförande för Finlands delegation i Europarådet och vice ordförande för den parlamentariska församlingen, sd), Anne-Mari Virolainen (vice ordförande för Finlands delegation, saml), Tarja Filatov (sd), Petri Honkonen (cent), Minna Reijonen (sannf), Elina Lepomäki (saml) och Inka Hopsu (gröna).  

Europarådet bildades 1949 och är den äldsta och största politiska samarbetsorganisationen i Europa. Finland blev ordinarie medlem 1989. Ministerkommittén och parlamentariska församlingen är rådets viktigaste organ. Den parlamentariska församlingen väcker motioner och lämnar rekommendationer. Utifrån dem fattar ministerkommittén beslut.

Den parlamentariska församlingen sammanträder fyra gånger per år, i januari, april, juni och september, till en veckolång session.

Mer om sessionen
Finlands delegation i Europarådet​

Kategorier