Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Belarus och corona i fokus på Östersjökonferensen

Publicerad 25-08-2020 15:00
Redigerad 25-08-2020 16:02

​Bildkälla: Parlamentariska Östersjökonferensen BSPC

Belarus och corona i fokus på Östersjökonferensen

Situationen i Belarus, coronapandemin och Östersjöns miljöfrågor stod i fokus då Parlamentariska Östersjökonferensen sammanträdde måndagen den 24 augusti. På grund av det rådande coronaläget hölls konferensen på distans.

Värd för konferensen var Litauen. Litauens president Gitanas Nausėda tog i sitt öppningsanförande ställning till situationen i Belarus och fördömde starkt kränkningen av de mänskliga rättigheterna samt våldet särskilt mot demonstranter och oppositionens representanter. 

Ett återkommande tema för den parlamentariska Östersjökonferensen är Östersjöns välmående. Parlamentarikerna diskuterade bland annat föroreningar, hållbart fiske och de problem som krigstida ammunition som ligger kvar på havsbotten förorsakar.

Konferensen antog även en resolution som riktar sig till medlemsländernas regeringar. Resolutionen fokuserar bland annat på stärkt samarbete i fråga om bekämpandet av covid-19.

I konferensen deltog från Finland ordförande för Finlands delegation i Parlamentariska Östersjökonferensen, riksdagsledamot Sakari Puisto (sannf). Ordförandeskapet för Parlamentariska Östersjökonferensen överick efter konferensen från Litauen till Sverige.

Parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC, Baltic Sea Parliamentary Conference) grundades 1991 och syftar till att stärka den politiska dialogen och främja samarbetet mellan såväl de nationella parlamenten från länderna kring Östersjön som de regionala parlamenten och vissa regionala organisationer. Den första konferensen ordnades i Helsingfors 1991 på Finlands initiativ.

Kategorier