Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Hopsu i OSSE: Kriget i Ukraina har stora följder för miljön

Publicerad 25-11-2022 14:00

Hopsu i OSSE: Kriget i Ukraina har stora följder för miljön

Riksdagsledamot Inka Hopsu (gröna), medlem i Finlands delegation i OSSE:s parlamentariska församling, påminner om att förutom krigens enorma mänskliga lidande har de väpnade konflikternas miljökonsekvenser långtgående konsekvenser. 

Hopsu talade om ämnet vid OSSE:s parlamentariska församlings höstmöte i Warszawa i Polen på torsdag kväll. Temat för kvällssessionen var främjande av den ekonomiska säkerheten och miljösäkerheten under kriser.

– Krig ökar risken för skogsbränder och giftigt avfall från ammunition förorenar vattnet. Till och med kärnavfall kan hamna i miljön. När virkesimporten till Ryssland upphör ökar avverkningarna i Finland och slopandet av rysk energi ökar användningen av torv, vilket ökar utsläppen, konstaterade Hopsu.

Enligt Hopsu är tryggandet av energisäkerheten och bekämpningen av klimatförändringen två problem, som ändå har en lösning: hållbar förnybar energi.

– Utveckling av förnybara energikällor, såsom sol- och vindkraft, är det bästa sättet att minska växthusgasutsläppen. Alla investeringar bör nu styras till denna teknik, samtidigt som vi måste främja energieffektivitet och energisparande. Vi får inte urvattna klimat- och naturmålen på grund av kriget.

Barnens skolgång viktig också i kriser

I sitt tal tog Hopsu också ställning för att ukrainska barn ska få gå i skola.

– Mina tankar är med ukrainarna och alla som lider av kriget, särskilt barnen. Vi måste göra allt vi kan för att varje barn ska kunna fortsätta sin skolgång både i Ukraina och i de länder som de har flytt till. Skolan och andra barns sällskap skapar trygghetskänsla och ger hopp om ett normalt liv. Även skolgång kan anses vara psykosocialt stöd. Det räcker inte med distansstudier, även om det också hjälper.

OSSE:s parlamentariska församlings höstmöte sammanträder i Warszawa den 24–26 november.
Kategorier
OSSE; Internationella ärenden