Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Nordiska rådets priser delades ut i Helsingfors

Publicerad 02-11-2022 13:30

​Bild: Magnus Fröderberg/norden.org

Nordiska rådets priser delades ut i Helsingfors

Nordiska rådets priser delades ut under en fest i Helsingfors Musikhus på tisdagen den 1 november. Riksdagens kansli var arrangör för festen. Sammanlagt delades fem priser ut: litteraturpriset, barn- och ungdomslitteraturpriset, musikpriset, filmpriset och miljöpriset. Priserna delas alltid ut i samband med Nordiska rådets årliga session.

2022 års litteraturpris gick till den danska författaren Solvej Balle för romanen Om udregning af rumfang I, II och III. Barn- och ungdomslitteraturpriset fick norska Nora Dåsnes för den grafiska romanen Ubesvart anrop. Filmpriset tilldelades den isländska filmen Lamm och regissören tillika manusförfattaren Valdimar Jóhannson, manusförfattaren Sjón och producenterna Hrönn Kristinsdóttir och Sara Nassim. Musikpriset fick den svenska kompositören Karin Rehnqvist för verket Silent Earth och miljöpriset fick Mariehamns stad för sin lösning för Nabbens våtmark.

Syftet för Nordiska rådets priser är göra det täta nordiska kultursamarbetet mer känt, och öka intresset för nordisk litteratur, språk, musik och film. Miljöpriset tjänar som ett erkännande för ett betydelsefullt bidrag till nordisk hållbar utveckling. Respektive prismottagare får en Nordlys-statyett och 300 000 danska kronor (ca 40 300 euro). Nordiska rådets priser hör till de mest prestigefyllda i Norden.

Nordiska rådet fyller 70 år i år, och i egenskap av årets presidentskapsland agerar Finland den 1–3 november värd för rådets årliga session.

Följ sessionen i direktsändning på Nordiska rådets webbsida​

Följ session på Twitter med hashtaggarna #nrsession och #nrpol, och på Facebook via facebook.com/nordensk (på svenska) och facebook.com/PMNPN (på finska)

Kategorier
Internationella ärenden; Finlands delegation i Nordiska rådet