Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

OSSE-parlamentariker diskuterar organisationens framtid

Publicerad 23-09-2022 16:15

​Riksdagsledamot och ordförande för riksdagens OSSE-delegation Vilhelm Junnila (saf) och delegationens medlem, riksdagsledamot Pia Kauma (saml).​

OSSE-parlamentariker diskuterar organisationens framtid

Finlands delegation i OSSE:s parlamentariska församling ordnar den 23 september ett seminarium i Lilla parlamentet om OSSE:s och dess parlamentariska församlings roll i Europas föränderliga säkerhetsarkitektur.

Öppningsanförande för seminariet håller bland andra talman Matti Vanhanen och Margareta Cederfelt, ordförande för OSSE:s parlamentariska församling. Både experter med god insyn i OSSE och dito med perspektiv utifrån håller föredrag.

Riksdagsledamot och vice ordförande för OSSE:s parlamentariska församling Pia Kauma (saml) har tagit initiativet till seminariet i Helsingfors och agerat ordförande för den arrangerande arbetsgruppen. Seminariet är en del av församlingens projekt Call for Action – Helsinki +50, som inleddes år 2020.

– Målet med projektet är att erbjuda en parlamentarisk syn på OSSE:s roll och betydelse i den Eurasiska säkerhetsarkitekturen 50 år efter att Helsingforsslutakten undertecknades. Fokus ligger på interna reformer. Målet är att ta fram praktiska perspektiv och förslag för att utveckla OSSE:s och den parlamentariska församlingens verksamhet. Vi finländska riksdagsledamöter vill vara med i arbetet och på så sätt stödja Finlands kommande OSSE-ordförandeskap år 2025, säger Kauma.

Projektet Call for Action – Helsinki +50 leds av OSSE:s tidigare generalsekreterare, ambassadör Lamberto Zannier, som håller ett sammanfattande och avslutande anförande vid seminariet i Helsingfors.

Kategorier