Hankkeen tausta
Lähes nollaenergiarakentamista koskevan lainsäädännön hankkeessa muutetaan maankäyttö- ja rakennuslakia. Muutos koskee uusilta rakennuksilta vaadittavaa energiatehokkuutta. Tavoitteena on vähentää rakennusten energian käyttöä ja lisätä uusiutuvan energian osuutta rakennuksen käyttämässä energiassa.
Taustalla on Euroopan parlamentin ja neuvoston rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD), joka edellyttää jäsenmailta useita kansallisia ohjaustoimia rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi.
Hankkeessa valmistellaan lainsäädäntö ja ohjeet, joilla Suomessa siirrytään uudisrakentamisessa lähes nollaenergiarakentamiseen. Valmistelussa hyödynnetään uusiutuvan energian käytön edistämistä koskevan RES-direktiivin toimeenpanemiseksi tehtyä työtä. Myös kansalliset, lähes nollaenergiarakentamista koskevat kehittämishankkeiden tulokset, esim. FInZEB, huomioidaan valmistelussa.
Lähes nollaenergiarakennus tarkoittaa rakennusta, jolla on erittäin korkea energiatehokkuus ja jonka tarvitsema erittäin vähäinen energia tulee laajalti uusiutuvista lähteistä. Vuoden 2018 jälkeen viranomaisten käytössä ja omistuksessa olevien uusien rakennusten tulee olla lähes nollaenergiarakennuksia. Vuoden 2020 loppuun mennessä kaikkien uusien rakennusten tulee olla lähes nollaenergiarakennuksia.
Tarkemmat nollaenergiarakentamisen tekniset vaatimukset annetaan kolmella asetuksella. Hanke sisältää myös ympäristöministeriön asetuksen sisäilmasta ja ilmanvaihdosta. Samanaikaisesti energiavaatimusten kanssa on valmisteltu myös asetusta rakennusten kosteusturvallisuudesta.
Eduskunta hyväksyi 30.11.2016 maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen
(1151/2016). Se vahvistettiin 16.12.2016 ja tulee voimaan 1.1.2017. Tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä sovelletaan 31 päivään joulukuuta 2017.