Öppningsceremonierna
När representanterna utsetts var det dags att samlas i Helsingfors. Ständerna sammanträdde i det nyligen uppförda Riddarhuset i Kronohagen. Huset var aldrig avsett för så stora evenemang som lantdagen, så redan till nästa lantdag flyttade de ofrälse ständerna till mer ändamålsenliga lokaler.
Kejsar Alexander II anlände sjövägen till ett regnigt Helsingfors den 14 september 1863. Följande dag kallade kejsaren högtidligt samman ständerna. Finska gardets musikkår stämde upp en öppningsfanfar på trappan till senatsborgen (nuvarande statsrådsborgen) och också Vårt land hördes, trots sångens politiska känslighet. Den egentliga konstitueringen av lantdagen inleddes med granskning av lantdagsmännens fullmakter. De första sammanträdena i Riddarhuset hölls den 17 september.
Kejsar Alexander II förklarar ståndslantdagen år 1863 öppnad. Bild: R.W. Ekman, 1863-1865 / Statens konstmuseum, Centralarkivet för bildkonst
Lantdagen öppnades officiellt den 18 september. Efter gudstjänst i Nikolajkyrkan (i dag domkyrkan) öppnades lantdagen i rikssalen i det kejserliga slottet (i dag presidentens slott). Kejsaren höll ett öppningstal på franska. Talet återgavs genast därefter på svenska och finska. Rubrikerna för de 48 nådiga propositioner (propositionerna 49 och 50 gavs senare) som kejsaren överlämnade lästes upp. Avslutningsvis tackade ständerna kejsaren.
Öppningsceremonierna kulminerade i kvällens bal i hallen på den dåvarande järnvägsstationen i Helsingfors. Nästa dag bjöd kejsaren ständerna på en tidig middag i det kejserliga slottet före återresan till S:t Petersburg. När festligheterna var över av kunde det egentliga lantdagsarbetet ta vid.
Helsingin uutiset 21.09.1863 (Historiska tidningsbiblioteket)