​Eduskunnan kirjaston kokoelma

Eduskunnan kirjaston kokoelmassa on Kansainliiton aineistoa sekä painettuna että mikrofilmeinä. Kansainliiton viralliset kielet olivat englanti ja ranska. Kirjaston kokoelma ei ole kattava, mutta eri aineistomuodot sekä kielivaihtoehdot täydentävät toisiaan. Aineisto on sijoitettu suljettuun varastoon, josta voi tehdä noutopyyntöjä. Kotilainaksi aineistoja ei voi lainata.

Hans Aufrichtin julkaisu Guide to League of Nations publications on erinomainen hakuteos Kansainliiton aineistoon. Teoksen saatavuus lukusalissa (L.0.1.9 Auf). Teosta kannattaa hyödyntää tiedonhaussa.

Kansainliiton aineistoa on Eduskunnan kirjastossa myös mikrofilminä. Mikrofilmien kolmiosainen hakemisto ”League of Nations documents 1919–1946 : a descriptive guide and key to the microfilm collection” on sijoitettu lukusaliin. Hakemiston saatavuus lukusalissa (L.0.1.9).

Kansainliittoa käsittelevää tutkimuskirjallisuutta Eduskunnan kirjastossa

​Kansainliiton virallinen lehti ja sopimukset

Kirjaston kokoelmaan kuuluu esimerkiksi Kansainliiton virallinen lehti, Official Journal, ja Kansainliiton sopimuksia, Treaty series, sekä aiheenmukaisesti luokiteltuja asiakirjoja. Pysyvän tuomioistuimen sekä Kansainvälisen työjärjestön, ILO:n, aineistoja on myös saatavilla. 

Kansainliiton virallista lehteä, Official journal, julkaistiin vuodesta 1922 alkaen englanniksi ja ranskaksi. Virallisesta lehdestä liiteosineen löytyvät pääosin yleiskokouksen ja neuvoston pöytäkirjat, raportit ja resoluutiot sekä tärkeimmät viralliset asiakirjat, jotka sihteeristö vastaanotti tai julkaisi. 

Jo Kansainliiton aikana oli käytäntönä, että kansainväliset sopimukset, Treaty series, oli rekisteröitävä Kansainliiton sihteeristössä. Ilman rekisteröintiä sopimus ei ollut voimassa. Eduskunnan kirjastossa on laaja sopimuskokoelma.

​Kansainliiton asiakirjat

Eduskunnan kirjastossa on rajallinen kokoelma aiheenmukaisesti järjestettyjä, paperimuotoisia englannin- ja/tai ranskankielisiä Kansainliiton asiakirjoja. 

Aiheluokitus

 I. A.  Administrative Commissions

I. B. Protection of Minorities

II. Economic and Financial Section

III. Health

IV. Social Questions

V. Legal Section

VI.A. Mandates

VI.B. Slavery

VII. Political Section

VIII. Communications and Transit

IX. Disarmament

X. Financial Administration of the League

XI. Traffic in Opium and Other Dangerous Drugs

XII.A. Intellectual Co-operation

XII.B. International Bureaux

XIII. Refugees

(Aufricht 1951, 86)

Genevessä on parhaillaan käynnissä LONTAD-projekti​, jossa digitoidaan noin 15 miljoonaa Kansainliiton asiakirjaa ​​vuoden 2022 loppuun mennessä.​